SANDBOX | XS (Extra Small) <576px SM (Small) ≥576px MD (Medium) ≥768px LG (Large) ≥992px XL (Extra Large) ≥1200px XXL (Extra Extra Large) ≥1400px | 250917 03:28:03

Tips för ett bättre kaffe | Gäst: Fredrik Alpstedt

Gäst: Fredrik Alpstedt

Hej!

Äldre information: Vi försöker alltid se till att våra avsnitt, information och ämnen alltid är aktuella. Högst sannolikt är detta relevant även idag, men vi vill bara att du ska vara medveten om att det är publicerat mer än 18 månader sedan (2022-06-22). Tvärtom gäller ju många gånger, ju äldre information, desto mer relevant eftersom den bestått tidens tand ("The Lindy Effect"). 😁 Är du osäker? ställ en fråga i forumet så hjälps vi åt.

Avsnitt P23 Publicerat 3 år sedan (2022-06-22).

Supporter-avsnitt: Detta avsnitt är exklusivt för dig som är en av våra fantastiska supportrar. Du kommer åt det via Patreon eller den specifika supporter-podden.

Detta är ett exklusivt avsnitt för dig som är RikaTillsammans-supporter. Du kan se det via Patreon.

Supporter-avsnitt: Detta avsnitt är exklusivt för dig som är en av våra fantastiska supportrar. Du kommer åt det via Patreon eller den specifika supporter-podden.

Referens: Saknas.

ERROR: Forum-ID saknas.

Här kommer inspelningen med Fredrik Alpstedt, vår egen kaffeexpert i communityn. Fredrik driver sajten Kaffe Sverige och har tidigare drivit specialkafé i Kristianstad och känner till alla kaffepärlorna i Sverige.

I avsnittet delar han med sig av kaffets historia (i Sverige och världen), olika kaffesorter, fakta man inte visste (det blir 300 gram malet kaffe från ett kaffeträd(!)) men framförallt några tips om hur man kan förbättra sin kaffeupplevelse hemma. Så det blir allt från ny kunskap, konkreta tips på allt från filter, bönor, kaffekvarnar och kaffemaskiner. 😊

Några av tipsen: 

  • Prova kaffe sida vid sida
  • Välj rätt kaffe för dig (t.ex. kring beskheten)
  • Titta på rostdatum (välj ett kaffe som är så nära rostdatumet som möjligt)
  • Ha ett så nymalt kaffe som möjligt
  • Förvara kaffet rätt 
  • Kaffefiltret spelar roll och rensa det innan bryggning
  • Vattnet är 98 % av kaffet och därmed superviktigt (t.ex. smaka Skånerost med och utan kalkrikt vatten)
  • Använd rätt ratio med 60-70 gram per liter vatten
  • Använd våg om du vill återskapa samma upplevelse
  • Låt kaffet svalna av (50-60 grader är bäst)
  • Testa olika dryckeskärl

Ett lite off-topic-avsnitt med tanke på communityns inriktning kring ekonomi, men absolut i linje med det som vi brukar kalla för ett rikt liv. Jag hoppas att du gillar det!

Många hälsningar,

Jan Bolmeson

Hur känns det? Blev du lite klokare eller mer nyfiken?

Vi hoppas det. RikaTillsammans finns tack vare dig – vi ägs inte av någon bank, tar inte emot presstöd, säljer inte rådgivning och vill inte förvalta dina pengar. Det gör oss fria, men också helt beroende av dig och vår community.

Om du gillar det vi gör får du gärna supporta oss – genom att bli månadssupporter, swisha ett valfritt belopp eller bjuda oss på en digital kaffe.

🎁 Som tack får du tillgång till extramaterial, bonusavsnitt, verktyg och inbjudningar. Tillsammans blir vi både klokare och rikare. Läs mer.

Tack för att du hejar på oss!
Jan & Caroline

BLI SUPPORTER

49 kr/månad
Frånpris inkl. moms Bli supporter →
Swish (123 463 53 22) BuyMeACoffee

Tillsammans blir vi både klokare och rikare dag för dag. Tack på förhand!
Jan & Caroline

Ytterligare saker vi tror att du kan gilla

Om du gillade detta, då kan du även gilla nedan:

Korta videoklipp

Bilder och bildspel

Fördjupningsavsnitt

Studier och Grafer