Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang
med kocken Victor Schack
I det här avsnittet träffar vi följaren Victor Schack som är tävlingskock och en av grundarna till restaurang Kalcium på Österlen. Det blir ett samtal om ekonomi i restaurangbranschen, dricks, misstag vi dödliga gör i köket och en massa småtips. 🧑🍳
Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang Avsnitt 407 med kocken Victor Schack. Publicerat 5 månader sedan.
Innehållsförteckning
- 00:00:00 - Intro
- 00:02:20 - Jagar du en Michelinstjärna?
- 00:04:04 - "Bondig" fine dining på Österlen
- 00:07:08 - Blir du någonsin utmattad av kockyrket?
- 00:07:46 - Hur sparar man pengar som kock?
- 00:08:36 - Bör man ge dricks på restaurang?
- 00:11:12 - Hur mycket ska man ge i dricks?
- 00:13:39 - Hur är man en bra restauranggäst?
- 00:16:25 - Varför är kockars löner så låga & yrket mansdominerat?
- 00:19:14 - Blir man rik på att driva restaurang?
- 00:21:56 - Hur kan nya restauranger öppna varje år i Stockholm?
- 00:24:06 - Restaurangens framgångsrecept
- 00:27:48 - Att jobba med begränsade medel
- 00:29:58 - Varför erbjuder så få restauranger veganska alternativ?
- 00:31:32 - Varför får man så få potatisar till den fina köttbiten?
- 00:33:46 - Är det okej att be om mer mat?
- 00:35:09 - Vad är det godaste respektive konstigaste du ätit?
- 00:35:41 - Favoritkök/typ av mat?
- 00:36:21 - Favoritmat som du skäms lite för? (cravings)
- 00:37:10 - Kan man göra korv med bröd fast fine dining?
- 00:41:57 - Kan man gå på fine dining som novis?
- 00:47:11 - Är man snål om man inte tar vinmeny?
- 00:48:24 - Tricken för att få bord på hypade restauranger?
- 00:51:41 - Julbord - hiss eller diss?
- 00:57:37 - Tre viktigaste sakerna att spendera pengar på i ett kök?
- 01:03:01 - Proffs använder termometer, proffs gör inte det
- 01:05:33 - Förberedd så mycket du kan!
- 01:08:56 - Såhär lyckas du med fisk
- 01:11:34 - Kan man tillaga en oxfilé på 225 grader?
- 01:15:47 - Bästa rätten till en barnfamilj som ändå känns lite piffig?
- 01:16:24 - Hur bokar man bord på Victors restaurang?
Referens: Saknas.
Victor tog kontakt med oss förra året för att tacka och berätta om sin resa – från att ha jobbat på olika krogar runt om i Skåne, tävlat i både VM och OS med gott resultat, sparat på LYSA till att öppnat sin egen restaurang på Österlen. Därför tänkte vi att även du ska få bli lite inspirerad av Victor. 😊
Vi pratar om bland annat om:
▸ Hur man startar restaurang med små medel och stora drömmar – och varför man alltid ska “sälja skinnet innan björnen är skjuten”
▸ Vad fine dining egentligen betyder – och hur det kan vara både ambitiöst och inkluderande utan att bli pretentiöst
▸ Hur ekonomi fungerar i restaurangvärlden: varför stjärnkrogar ofta går back, hur man delar dricks rättvist och varför det är svårt att bli rik på krogdrift
▸ Hur man planerar som en proffskock hemma: förberedelser, termometer, och smarta knep för att laga mat till gäster utan att få panik
▸ Hur man gör restaurangupplevelser bättre för barnfamiljer – t.ex. genom att värma barnets ICA-rätt istället för att ta betalt för något barnet inte äter
▸ Kockens favoritprylar i köket och varför en riktigt bra stekpanna, skärbräda och högtalare (!) gör hela skillnaden
▸ Varför smörgåstårta är godare än man tror, hur man gör risotto barnvänligt – och varför sås alltid är viktigare än man tror
Dessutom pratar vi om vikten av att inte jaga Michelin-stjärnor till varje pris, om hur man kan vara en bra restauranggäst, och varför värdskap och värdighet alltid slår prestige.
Vi hoppas att du gillar avsnittet!
Relaterade avsnitt, artiklar och annat kul
Om du gillade detta avsnitt, då kan du även gilla nedan:
Etiketter
Denna sida har kategoriserats med följande etiketter som du kan utforska.
Communityns tankar om avsnittet
Nedan följer 8 av totalt 23 kommentarer. För att följa hela diskussionen, skriva en egen kommentar eller ställa en fråga, gå till forumet. Vi ses där! 🙂
Missa inte något – få våra uppdateringar
till din inkorg!
Få tillgång till våra senaste bästa tips, verktyg, avsnitt, videor, grafer och studier – direkt i din mejl!
- Notis till din mejl när vi släpper något nytt
- Kostnadsfritt, du kan sluta när du vill
- Någon gång i veckan
Om inte formuläret ovan visas, klicka här!
Ytterligare saker vi tror att du kan gilla
Om du gillade detta, då kan du även gilla nedan:
Fråga till Victor, hörde svaret om veganskt och såg text på hemsidan “Vänligen notera att vi tyvärr inte kan tillmötesgå önskemål om veganska alternativ eller menyer utan mjölkprotein & ägg.” betyder detta att de tillgodoser önskemål på vegetariskt?
Det låter som att lakto-ovo-vegetariskt är görbart.

Angående dricks, serviceavgiften togs bort och bakades in i priset på menys på 1980-talet. Inga andra brancher förväntar sig extra betalt för jobbet dom förväntas göra.
Sist jag gav extrabetalt var till bilmekanikern som öppnade verkstaden exta tidigt och fixade våra bromsar på bilen direkt. Vi var på väg till färjan för semester, han fick 500kr extra.
Ställa fram mat på bordet och hälla dricka i våra glas, det är den tjänsten man betalar för på priset i menyn. Varför ska man ge extra betalt för det?
Håller med angående dricks. Det är ett riktigt otyg vilket gör att jag inte tycker det är det minsta pinsamt att vägra dricksa. Intressant avsnitt i övrigt även om jag ibland hade lite svårt att uppfatta den snabba skånskan. Tog med mig några intressanta tips som tex att be om mer mat. Det ska jag bli bättre på! En sak jag funderat på är denna trend med “fine dining” som verkar vara väldigt utbrett idag. Har svårt att komma ifrån känslan av att det är ett snobberi för “vanliga” människor ska känna sig lite rikare och mer sofistikerade. Sen kan man skryta för sina vänner genom att droppa namn på restauranger man besökt och på så sätt hoppas på att man får lite högre status i bekantskapskretsen.
Tack för ett trevligt avsnitt! Vad kul att min fråga kom med! Lite roligt sammanträffande att jag lyssnade samtidigt som jag lagade den kanske något daterade maträtten färsfyllda paprikor. Hur som helst blev det gott och med svaret på min fråga i avsnittet låter det ändå som att man kan våga sig iväg på en fine dining framöver, köra alkoholfritt och våga testa de maträtter som serveras. Skönt att höra att man inte måste tycka om allt som serveras
Bra och jordnära om petiga barn, plastskärbrädor och skräpmat. Tack för kul ”kökshäng”!

Roligt avsnitt med en ärlig inblick i branschen.
Vilken stekpanna nämdes i avsnittet som kan hålla hela livet?
De ja brukar köpa för 400kr behöver ja byta ca varje år…
För hemmabruk så kan jag tänka mig att gjutjärn ligger bäst till på den fronten, tror inte de nämndes i avsnittet, de är opraktiska på restaurang kanske?
Hej! Jättebra avsnitt.
Hade Victor Schack velat dela med sig av en favoritkniv till kött? Och kanske en favoritstekpanna till kött?
Kommer försöka besöka Kalcium i sommar!
Mvh J
Hej!
Gjutjärn fungerar väldigt bra och håller länge OM man är noga med att ta hand om dom. Jag valde att inte nämna gjutjärn då jag upplever att det kräver en del underhålling.
Jag personligen föredrar Scanpans stekpannor i restaurangmiljö.
Tack för att ni lyssnade på avsnittet!