Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang
med kocken Victor Schack
I det här avsnittet träffar vi följaren Victor Schack som är tävlingskock och en av grundarna till restaurang Kalcium på Österlen. Det blir ett samtal om ekonomi i restaurangbranschen, dricks, misstag vi dödliga gör i köket och en massa småtips. 🧑🍳
Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang Avsnitt 407 med kocken Victor Schack. Publicerat 6 månader sedan.
Avsnitt 407. Senast uppdaterad 9 dagar sedan (2025-10-22) av Jan Bolmeson.
Denna video finns att se på Youtube eller via videon ovan.
Innehållsförteckning
- 00:00:00 - Intro
- 00:02:20 - Jagar du en Michelinstjärna?
- 00:04:04 - "Bondig" fine dining på Österlen
- 00:07:08 - Blir du någonsin utmattad av kockyrket?
- 00:07:46 - Hur sparar man pengar som kock?
- 00:08:36 - Bör man ge dricks på restaurang?
- 00:11:12 - Hur mycket ska man ge i dricks?
- 00:13:39 - Hur är man en bra restauranggäst?
- 00:16:25 - Varför är kockars löner så låga & yrket mansdominerat?
- 00:19:14 - Blir man rik på att driva restaurang?
- 00:21:56 - Hur kan nya restauranger öppna varje år i Stockholm?
- 00:24:06 - Restaurangens framgångsrecept
- 00:27:48 - Att jobba med begränsade medel
- 00:29:58 - Varför erbjuder så få restauranger veganska alternativ?
- 00:31:32 - Varför får man så få potatisar till den fina köttbiten?
- 00:33:46 - Är det okej att be om mer mat?
- 00:35:09 - Vad är det godaste respektive konstigaste du ätit?
- 00:35:41 - Favoritkök/typ av mat?
- 00:36:21 - Favoritmat som du skäms lite för? (cravings)
- 00:37:10 - Kan man göra korv med bröd fast fine dining?
- 00:41:57 - Kan man gå på fine dining som novis?
- 00:47:11 - Är man snål om man inte tar vinmeny?
- 00:48:24 - Tricken för att få bord på hypade restauranger?
- 00:51:41 - Julbord - hiss eller diss?
- 00:57:37 - Tre viktigaste sakerna att spendera pengar på i ett kök?
- 01:03:01 - Proffs använder termometer, proffs gör inte det
- 01:05:33 - Förberedd så mycket du kan!
- 01:08:56 - Såhär lyckas du med fisk
- 01:11:34 - Kan man tillaga en oxfilé på 225 grader?
- 01:15:47 - Bästa rätten till en barnfamilj som ändå känns lite piffig?
- 01:16:24 - Hur bokar man bord på Victors restaurang?
Du kan lyssna på detta avsnitt (407) där poddar finns, t.ex. på Spotify, Apple Podcast och Acast. För innehållsförteckningen med tider, se fliken till vänster med längden på avsnittet.
Vi transkriberar nästan alla våra avsnitt så att du kan läsa istället för att titta eller lyssna. Du hittar tanskriberingen i forumet i det första eller andra inlägget.
Referens: Saknas.
Det finns 23 kommentarer du kan läsa längre ned på sidan. Följ diskussionen och kommentera gärna i forumet.
Victor tog kontakt med oss förra året för att tacka och berätta om sin resa – från att ha jobbat på olika krogar runt om i Skåne, tävlat i både VM och OS med gott resultat, sparat på LYSA till att öppnat sin egen restaurang på Österlen. Därför tänkte vi att även du ska få bli lite inspirerad av Victor. 😊
Vi pratar om bland annat om:
▸ Hur man startar restaurang med små medel och stora drömmar – och varför man alltid ska “sälja skinnet innan björnen är skjuten”
▸ Vad fine dining egentligen betyder – och hur det kan vara både ambitiöst och inkluderande utan att bli pretentiöst
▸ Hur ekonomi fungerar i restaurangvärlden: varför stjärnkrogar ofta går back, hur man delar dricks rättvist och varför det är svårt att bli rik på krogdrift
▸ Hur man planerar som en proffskock hemma: förberedelser, termometer, och smarta knep för att laga mat till gäster utan att få panik
▸ Hur man gör restaurangupplevelser bättre för barnfamiljer – t.ex. genom att värma barnets ICA-rätt istället för att ta betalt för något barnet inte äter
▸ Kockens favoritprylar i köket och varför en riktigt bra stekpanna, skärbräda och högtalare (!) gör hela skillnaden
▸ Varför smörgåstårta är godare än man tror, hur man gör risotto barnvänligt – och varför sås alltid är viktigare än man tror
Dessutom pratar vi om vikten av att inte jaga Michelin-stjärnor till varje pris, om hur man kan vara en bra restauranggäst, och varför värdskap och värdighet alltid slår prestige.
Vi hoppas att du gillar avsnittet!
Communityns tankar, tips och inspel
Nedan följer 3 av totalt 21 kommentarer. Notera att kommentarer i forumet INTE kvalitetssäkras av oss på samma sätt som all annan text på denna sida. För att följa hela diskussionen, skriva en egen kommentar eller ställa en fråga, gå till forumet. Vi ses där! 🙂
Missa inte något – få våra uppdateringar
 till din inkorg!
        Få tillgång till våra senaste bästa tips, verktyg, avsnitt, videor, grafer och studier – direkt i din mejl!
- Notis till din mejl när vi släpper något nytt
- Kostnadsfritt, du kan sluta när du vill
- Någon gång i veckan
Om inte formuläret ovan visas, klicka här!
Senaste nytt på RikaTillsammans


Valutarisk: sambandet mellan nominellt och realt värde
Prova själv och se vad som händer när kronan förändras.


från ekonomiskt kaos till skuldfri
Lever numer väl inom mina tillgångar varje månad.


Lägga till detta i portföljen: vad säger ni?
Tips och checklista med frågor att ställa dig istället .


Valutarisk i aktier och indexfonder är till stor del en illusion
Den verkliga risken sitter i din lön, ditt bolån och kostnader inte indexfonden.


Det är dyrt att göra slut med sin indexfond
Att vikta ned USA är lika dumt som att vikta ned bolag på bokstaven A.


Det är dyrt att att avvika från index
All avvikelse introducerar en beteenderisk och sämre riskjusterad avkastning.
 
        
        















Fråga till Victor, hörde svaret om veganskt och såg text på hemsidan “Vänligen notera att vi tyvärr inte kan tillmötesgå önskemål om veganska alternativ eller menyer utan mjölkprotein & ägg.” betyder detta att de tillgodoser önskemål på vegetariskt?
Det låter som att lakto-ovo-vegetariskt är görbart. 
  
 
Angående dricks, serviceavgiften togs bort och bakades in i priset på menys på 1980-talet. Inga andra brancher förväntar sig extra betalt för jobbet dom förväntas göra.
Sist jag gav extrabetalt var till bilmekanikern som öppnade verkstaden exta tidigt och fixade våra bromsar på bilen direkt. Vi var på väg till färjan för semester, han fick 500kr extra.
Ställa fram mat på bordet och hälla dricka i våra glas, det är den tjänsten man betalar för på priset i menyn. Varför ska man ge extra betalt för det?
Håller med angående dricks. Det är ett riktigt otyg vilket gör att jag inte tycker det är det minsta pinsamt att vägra dricksa. Intressant avsnitt i övrigt även om jag ibland hade lite svårt att uppfatta den snabba skånskan. Tog med mig några intressanta tips som tex att be om mer mat. Det ska jag bli bättre på! En sak jag funderat på är denna trend med “fine dining” som verkar vara väldigt utbrett idag. Har svårt att komma ifrån känslan av att det är ett snobberi för “vanliga” människor ska känna sig lite rikare och mer sofistikerade. Sen kan man skryta för sina vänner genom att droppa namn på restauranger man besökt och på så sätt hoppas på att man får lite högre status i bekantskapskretsen.
Tack för ett trevligt avsnitt! Vad kul att min fråga kom med! Lite roligt sammanträffande att jag lyssnade samtidigt som jag lagade den kanske något daterade maträtten färsfyllda paprikor. Hur som helst blev det gott och med svaret på min fråga i avsnittet låter det ändå som att man kan våga sig iväg på en fine dining framöver, köra alkoholfritt och våga testa de maträtter som serveras. Skönt att höra att man inte måste tycka om allt som serveras